ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Κατάργηση-της-πλαστικής-σακούλας-Αλόννησος

Την κατάργηση και όχι τη σταδιακή μείωση της πλαστικής σακούλας ζήτησε ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Μιλώντας στο συνέδριο για την ανακύκλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Πάρο ο κ. Βαφίνης τόνισε την ανάγκη εναρμονισμού της τεχνολογικής εξέλιξης με την περιβαλλοντική προστασία με τις ακόλουθες επισημάνσεις:

-Η ανακύκλωση σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχει φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά με σημαντικά αποτελέσματα που συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος , στη δημιουργία θέσεων εργασίας και με οικονομικό όφελος.

-Η ανακύκλωση στη χώρα μας είναι αρκετά πίσω και κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, γιατί όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών δεν είχαν δώσει την ανάλογη βαρύτητα στην ανακύκλωση και γενικότερα στην ορθή αδιαχείριση των απορριμμάτων.

-Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο πρέπει να γίνει άμεσα, ενώ παράλληλα πρέπει να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή των παραπάνω .

-Τα τελευταία χρόνια, επειδή έχουν επιβληθεί στη χώρα μας σημαντικά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται να αντιμετωπίζουμε το θέμα ως χώρα με περισσότερη σοβαρότητα. Τα ποσοστά της ανακύκλωσης αυξάνουν καθώς αυξάνεται και η ενεργοποίηση των Δήμων.

-Η υλοποίηση της ανακύκλωσης στους νησιωτικούς Δήμους είναι δυσκολότερη απ´οτι στους χερσαίους, διότι σχεδόν οι περισσότεροι έχουν έλλειψη προσωπικού, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι η μεταφορά , διότι η θαλάσσια μεταφορά είναι πολύ ακριβότερη από την χερσαία.

-Στην Αλόννησο, ήδη από το 2012, καθιερώσαμε την ανακύκλωση σε χαρτί ,γυαλί , αλουμίνιο, πλαστικό, λαμπτήρες ,λάδια μαγειρικής ,λάδια μηχανών , ηλεκτρικές συσκευές, ελαστικά αυτοκινήτων , παλιά αυτοκίνητα ,σίδερα και μπαταρίες. Παράλληλα, οργανώσαμε μια σειρά από ενέργειες με στόχο την ενημέρωση αλλά και την εκπαίδευση των κατοίκων ξεκινώντας από τους μαθητές του δημοτικού. Και βέβαια είμασταν πρωτοπόροι στην υλοποίηση του προγράμματος για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας που τόσο πολύ βλάπτει τη θάλασσα αλλά και τη γή.