Νέα δεδομένα στην προσβασιμότητα και την υγεία, σε Σκόπελο και Αλόννησο!

Ριζικές αλλαγές στο υπάρχον «τοπίο» των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και των συνθηκών υγείας προμηνύουν οι τελευταίες συντονισμένες συναντήσεις του Δημάρχου Σκοπέλου, κ. Σταμάτη Περίσση και του Δημάρχου Αλοννήσου, κ. Πέτρου Βαφίνη στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Οικονομικών.

Καθοριστική ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Μαΐου υπό του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, των Δημάρχων των δύο νησιών των Σποράδων και της Υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων και βουλευτή Μαγνησίας κυρίας Ζέττας Μ. Μακρή, της οποίας η παρέμβαση ήταν καίρια και καταλυτική. Στη συνάντηση, το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου,  κ. Άγγελος Ξηντάρης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Σκοπέλου κύρια Ιωάννα Ευσταθίου και το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού Αλοννήσου, κ. Κωνσταντίνος Σαντίκος. Στη διάρκεια της εποικοδομητικής συζήτησης παρουσιάστηκε εκτενώς το πάγιο πολυετές αίτημα για επιδότηση ακτοπλοϊκής διασύνδεσης για την οριστική αντιμετώπιση της ακτοπλοϊκής απομόνωσης Σκοπέλου και Αλοννήσου που θα δώσει νέα ώθηση στον Τουρισμό και θα «ανακουφίσει» την καθημερινότητα των κατοίκων. Μετά την αναλυτική έκθεση επιχειρημάτων της αντιπροσωπείας των δύο νησιών και σε συνεννόηση του κ. Υπουργού με τον Διευθυντή Θαλασσίων Διαδρομών του Υπουργείου, Πλοίαρχο κ. Ρίγγα, αποφασίστηκε η παράταση της επιδότησης της περιόδου της άγονης γραμμής από 15 Ιουνίου 2021 μέχρι 8 Οκτωβρίου 2021, αντί του αρχικού πλάνου για 15 Σεπτεμβρίου 2021, αναφορικά με το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σποράδες – Βόλος – Σποράδες.

Σε επίπεδο μακροπρόθεσμου σχεδιασμού αποφασίσθηκε να αποσταλεί προς το Υπουργείο πλήρες αιτιολογημένο αίτημα των Δημάρχων Σκοπέλου και Αλοννήσου για επιδοτούμενη ενδοσποραδική κυκλική διαδρομή, με συγκεκριμένο επιβατικό ημερόπλοιο, χωρητικότητας τουλάχιστον 350 ατόμων και μήκους 40 μέτρων, που θα ξεκινά από την Σκιάθο και θα εξυπηρετεί, με συγκεκριμένο δρομολόγιο, την Σκόπελο και την Αλόννησο σε καθημερινή βάση. Οι ώρες του δρομολογίου θα προταθούν από τους Δήμους με προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακές αναγκών  κατοίκων και επισκεπτών. Η εν λόγω σύμβαση θα συναφθεί από την επόμενη τουριστική περίοδο, ανοίγοντας νέους ορίζοντες  στην τουριστική ανάπτυξη των δύο προορισμών. Η ενέργεια αυτή αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος σε Αλόννησο και Σκόπελο.

Σε κοινή δήλωση τους, οι Δήμαρχοι Αλοννήσου, κ. Πέτρος Βαφίνης και Σκοπέλου, κ. Σταμάτης Περίσσης, υπογραμμίζουν πως: «Η ισχύς εν τη ενώσει αποφέρει καρπούς. Οι συντονισμένες μας δράσεις μπορούν να αλλάξουν ριζικά το σκηνικό των ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων για Σκόπελο και Αλόννησο και να βάλουν τέλος στο κρίσιμο ζήτημα της ακτοπλοϊκής απομόνωσης. Ευχαριστούμε θερμά την Υφυπουργό κυρία Μακρή για τον ενεργό ρόλο της στα επίμαχα θέματα, καθώς και τον Υπουργό Ναυτιλίας για την άμεση ανταπόκριση του».

Εξίσου παραγωγική αποδείχθηκε και η συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών  μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου με τους Δημάρχους, συνοδεία της αντιπροσωπείας των δύο νησιών των Σποράδων. Από πλευράς των Δήμων Σκοπέλου και Αλοννήσου αναδείχθηκε ως άμεση προτεραιότητα η επείγουσα ανάγκη για την αναβάθμιση και την ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου. Επιπλέον, κατέστη σαφές στις αντιπροσωπείες των δύο νησιών πως θα γίνει κάθε εφικτή προσπάθεια για τη δρομολόγηση και επίσπευση των θεμάτων σχετικά με τη λειτουργία των υδατοδρομίων σε Σκόπελο και Αλόννησο. Τέλος, συμφωνήθηκε η διάθεση σύγχρονου πλωτού ασθενοφόρου που θα εξυπηρετεί τα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο. Τη λειτουργία του πλωτού ασθενοφόρου θα αναλάβει το Λιμενικό Σώμα.