ΠΛΟΥΣΙΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Βαφίνης-Επαφές-Αλόννησος

Συναντήσεις νευραλγικής σημασίας, συσκέψεις επιπέδου κυβερνητικού σχεδιασμού και συμμετοχή σε συνέδρια κορυφαίων φορέων, συνέθεσαν την ατζέντα επαφών του Δημάρχου Αλοννήσου, κ Πέτρου Βαφίνη το περασμένο διάστημα στην Αθήνα.  Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βαφίνης δήλωσε δυναμικό «παρών» στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)  που έλαβε χώρα μεταξύ 3-5 Δεκεμβρίου 2018.

Αξιοποιώντας πλήρως το τριήμερο παραμονής στην Αθήνα, ο κ. Βαφίνης συμμετείχε ενεργά σε σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου με θέμα τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των Σποράδων. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, με τη συμμετοχή του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Διονύσιου Τεμπονέρα, των Δημάρχων των τριών νησιωτικών Δήμων των Βορείων Σποράδων καθώς και των εκπροσώπων των ακτοπλοϊκών εταιριών HELLENIC SEAWAYS, BLUE STAR FERRIES, ANES, ΕΡΑΤΩ. Η παρέμβαση του κ. Βαφίνη αφορούσε  συγκεκριμένα όσο και επίκαιρα θέματα υψηλής προτεραιότητας για το νησί της Αλοννήσου. Τέθηκε το ζήτημα της έλλειψης ακτοπλοϊκών δρομολογίων, ειδικά τη χειμερινή περίοδο, γεγονός που «καταδικάζει» τα νησιά των Β. Σποράδων σε ακτοπλοϊκή απομόνωση από τη χερσαία Μαγνησία, μία κατάσταση που επιδεινώθηκε μετά και τη μηχανική βλάβη του Flying Dolphin ΕΡΑΤΩ. Ο Δήμαρχος Αλοννήσου αναφέρθηκε στη συνέχεια στο μεγάλο πρόβλημα της μη έγκαιρης ανακοίνωσης και ανάρτησης στο διαδίκτυο, των ακτοπλοϊκών δρομολογίων για την επόμενη σεζόν από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, που έχει ως αποτέλεσμα τον ελλιπή προγραμματισμό των επαγγελματιών του Τουρισμού στα νησιά. Συνδυαστικά μάλιστα, με την απουσία  συγχρονισμού των ακτοπλοικών συνδέσεων με τα πτητικά προγράμματα των αεροπορικών εταιριών και των charter από το αεροδρόμιο της Σκιάθου αλλά και το «ξαφνικό θάνατο»  από το πλήθος ακυρώσεων σε κρατήσεις που επιφέρουν οι αιφνίδιες διακοπές και αλλαγές δρομολογίων εν μέσω της σεζόν, είναι θλιβερή πραγματικότητα, όπως τόνισε ο κ. Βαφίνης, πως οξύνεται η εσωστρέφεια και η ανομοιογένεια  και αναστέλλεται κάθε είδους συνεργασία ανάμεσα στη διεθνή Τουριστική βιομηχανία και τα νησιά των Σποράδων που δεν είναι «ευλογημένα» με τη δυνατότητα αεροπορικής πρόσβασης.

Την ίδια ημέρα, ο Δήμαρχος Αλοννήσου, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή κ. Μεικόπουλο, πραγματοποίησε συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον κ. Αλέξη Χαρίτση, Υπουργό Εσωτερικών, που δεσμεύθηκε για την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικό προσωπικό στο Δήμο Αλοννήσου. Ο κ Βαφίνης έθεσε υπόψη από την πλευρά του, τις ανάγκες του Δήμου για την κάλυψη θέσεων τόσο στην τεχνική υπηρεσία, όσο και στο ΚΕΠ και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και θέματα που αφορούν έργα από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος».

Η πλούσια δράση του Δημάρχου δεν περιορίστηκε στις παραπάνω κρίσιμες συσκέψεις. Όπως μαρτυρά και το όνομα του προορισμού άλλωστε, ο κ. Βαφίνης συνέχισε να «αλωνίζει» στην Αθήνα και τα κέντρα αποφάσεων, με όσο το δυνατόν περισσότερες παραγωγικές συναντήσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Αλοννήσου. Την περασμένη Τρίτη, ο Δήμαρχος Αλοννήσου συμμετείχε στη γενική σύσκεψη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων «Δάφνη» που σκοπό έχει την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου. Εξίσου γόνιμη ήταν και η συνάντηση της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου  με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) κ. Δημήτρη Πολιτόπουλο και τον Διευθυντή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.)  κ. Ιωάννη Γούπιο. Αναλυτικότερα, αποφασίστηκε ο Δήμος Αλοννήσου να αποτελεί τον πρώτο νησιωτικό Δήμο της Ελλάδας που μαζί με άλλους τρεις Δήμους της Ελληνικής επικράτειας θα συγκαταλέγονται στην ομάδα των ΟΤΑ της πρώτης φάσης για τη διανομή πάνινων τσαντών που θα παραχθούν με βάση τα έσοδα από το ειδικό τέλος που έχει επιβληθεί  στα καταστήματα για τη διάθεση πλαστικής σακούλας. Το αξιόλογο αυτό πρόγραμμα διαχειρίζεται ο Ε.Ο.ΑΝ. με ενδιάμεσο φορέα ανάμεσα στον Οργανισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Δήμος Αλοννήσου θα είναι και ο πρώτος Δήμος της χώρας που θα παραλάβει το σύνολο των πάνινων τσαντών, προκειμένου να τα διαθέσει στους κατοίκους του οικολογικού παραδείσου των Σποράδων.