ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ, ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2017

Αλόννησος

«Νησί Χωρίς Πλαστική Σακούλα – Δράσεις Ανακύκλωσης» ήταν το θέμα ομιλίας και παρουσίασης του Δημάρχου Αλοννήσου  κ. Πέτρου Βαφίνη στη Διημερίδα σχετικά με τις «Νομοθετικές Εξελίξεις και Εφαρμογές στο χώρο της Ανακύκλωσης, της Κομποστοποίησης και της Πρόληψης»  που  συνδιοργάνωσαν  ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το διάστημα 15-16 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της ​82ης ​Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος έλαβε μέρος ως εισηγητής για να παρουσιάσει τη μελέτη περίπτωσης της Αλοννήσου  βάσει της οποίας  αναλύθηκαν, οι  δράσεις ανακύκλωσης, τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νησιωτικοί Δήμοι και οι έξυπνες πρακτικές βελτίωσης.  Στο δεύτερο σκέλος της  παρουσίασης αναφέρθηκαν οι διαδικασίες και τα βήματα κατάργησης της πλαστικής σακούλας, η συνεργασία με φορείς, ΜΚΟ, πολίτες και επιχειρηματίες, τα προβλήματα που ανέκυψαν, τα αποτελέσματα, ο βαθμός αποδοχής, οι προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν και οι προτάσεις και οι σκέψεις για τη συνέχιση της πρακτικής στο μέλλον στην Αλόννησο.

Η παρουσίαση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από συμμετέχοντες και φορείς, κατέληξε σε συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα  για μεγέθη όπως, ο βαθμός αποδοχής των νέων μέτρων, η  κάμψη των αντιστάσεων και η μείωση  εμφάνισης απορριμμάτων πλαστικής σακούλας στις ακτές της Αλοννήσου.

«Στην εποχή των αλλεπάλληλων οικολογικών καταστροφών, οφείλουμε να θέτουμε την ανάπτυξη και το σεβασμό στο περιβάλλον σε παράλληλες τροχιές.  Δικαιωνόμαστε που η Αλόννησος με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, προχωράει δραστικά σε ζητήματα ανακύκλωσης, ενώ έχει πρωτοπορήσει στο θέμα της κατάργησης της πλαστικής σακούλας, στοιχεία επίκαιρα και ουσιώδη για όλους τους Δήμους της χώρας.» σχολιάζει ο Δήμαρχος Αλοννήσου, κ. Πέτρος Βαφίνης.