Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ, ΕΝΕΡΓΑ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Alonissos-Chora

Με το σύνθημα «Συνδυάζω – Μετακινούμαι!» («Mix and Move!») ο Δήμος Αλοννήσου, συμμετείχε για 3η συνεχόμενη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2018, διοργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις αφιερωμένες στη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Από το 2002, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας αποτελεί το σημαντικότερο θεσμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται κάθε χρόνο, είναι η προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεταφορές, με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα μέχρι το 2050.

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2018, είχε επιλεγεί ως σύνθημα το «Συνδυάζω – Μετακινούμαι!» («Mix and Move!»), εστιάζοντας στην Πολυτροπικότητα, τη χρήση δηλαδή διαφορετικών τρόπων μεταφοράς για τη μετακίνηση εμπορευμάτων και επιβατών.

Όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, η συμμετοχή του Δήμου Αλοννήσου εγκρίθηκε για το 2018, και στις 3 κατηγορίες συμμετοχής (Εβδομάδα Δράσεων – Μόνιμα Μέτρα – Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο) και κρίθηκε επιλέξιμη για το Βραβείο Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Οι δραστηριότητες που διοργανώθηκαν από τις 16 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, περιλάμβαναν ενημέρωση & ευαισθητοποίηση του κοινού και των μαθητών για τη συμμετοχή του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μέσω δελτίων τύπου, ιστοσελίδων, κοινωνικών δικτύων και διανομής εντύπου υλικού ενώ αποφασίστηκε η δωρεάν μετακίνηση όλων των επιβατών με το δημοτικό λεωφορείο, την Παρασκευή 21.09.2018 καθώς και η προσέλευση των υπαλλήλων του Δήμου χωρίς μηχανοκίνητα μέσα στην εργασία τους, την ίδια ημέρα.

Η κατηγορία «Μόνιμων Μέτρων» αφορούσε στα ακόλουθα: (α) Βελτίωση υποδομών (νέα πεζοδρόμια, επεκτάσεις υφιστάμενων πεζοδρομίων, διαβάσεις πεζών κλπ), (β) Ζώνες μειωμένης ταχύτητας οχημάτων γύρω από τα σχολεία και τοποθέτηση σχετικής σήμανσης, (γ) Έγκριση και εφαρμογή της νέας συγκοινωνιακής μελέτης για την κυκλοφορία και τη στάθμευση των οχημάτων, (δ) Καθαρισμός και συντήρηση των παραδοσιακών μονοπατιών που συνδέουν τις οικιστικές περιοχές του Δήμου ώστε να ενθαρρύνεται το βάδισμα, (ε) Βελτίωση και επέκταση των υπηρεσιών δημόσιας συγκοινωνίας μέσω της αγοράς νέου, σύγχρονου δημοτικού λεωφορείου.

Τέλος, το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018, ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, οργανώθηκε η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, κατά την οποία προγραμματίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στην παραλιακή οδό του Πατητηρίου, η διανομή ενημερωτικού υλικού και η διοργάνωση δραστηριοτήτων στο χώρο του λιμανιού από τις 11:00π.μ.

«Για το Δήμο Αλοννήσου, η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μία γιορτή λίγων ημερών, αλλά στάση ζωής που υιοθετούν οι επαγγελματίες και κάτοικοι της Αλοννήσου σε καθημερινή βάση. Η μείωση των ρύπων από μηχανοκίνητα μέσα, συμπληρώνει τις επιτυχημένες ενέργειες μας για μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας και την ενίσχυση της ανακύκλωσης που συνεχίζονται αδιάκοπα τα τελευταία έτη», δηλώνει ο Δήμαρχος Αλοννήσου, κ Πέτρος Βαφίνης.