Στειρώσεις – Εμβολιασμοί – Σίτιση αδέσποτων ζώων για τα έτη 2017, 2018 και 2019. Προϋπολογισμός 20.000 ευρώ. Έργο που έχει ολοκληρωθεί.
Οργανωμένη και συστηματική είναι η προσπάθεια του Δήμου Αλοννήσου στο θέμα των αδέσποτων ζώων. Με σεβασμό στη φύση και τα ζώα σε έναν τόπο που φημίζεται για την οικολογική ευαισθησία και συνείδηση των κατοίκων του, η δημοτική αρχή προχώρησε σε σχετική ανάθεση παροχής υπηρεσίας.
Ο ανάδοχος κτηνίατρος θα αναλαμβάνει την εξέταση του ζώου για την διαπίστωση της κατάστασης της υγείας του. Σε περίπτωση που απαιτείται θεραπεία, αυτή θα περιλαμβάνει τις ανάλογες θεραπευτικές αγωγές και την κατάλληλη νοσηλεία. Ο επαγγελματίας κτηνίατρος θα αναλαμβάνει τη στείρωση, εφόσον κατά την κλινική εξέταση διαπιστωθεί ότι τα ζώα είναι υγιή. Μία από τις βασικές υπηρεσίες θα είναι η σήμανση και καταγραφή, ώστε τα ζώα να καταγράφονται από τον ανάδοχο στην κτηνιατρική διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση και να τοποθετείται το ειδικό microchip. Σύμφωνα με τον Ν. 3170/2003, εφόσον το ζώο δεν είναι ικανό να αυτοσυντηρηθεί λόγω γήρατος ή αναπηρίας και με την προϋπόθεση πως η κτηνιατρική εξέταση θα διαπιστώνει ότι η διατήρηση του στη ζωή είναι αντίθετη με την ευζωία του αλλά και μετά από απόφαση των αρμόδιων επιτροπών, θα υποβάλλεται σε ευθανασία . Ο ανάδοχος θα αναλαμβάνει στη συνέχεια, την ταφή του ζώου. Η συνεργασία του συμβεβλημένου κτηνίατρου με το Δήμο θα περιλαμβάνει επιπλέον τον εμβολιασμό για λύσσα σε διαφορετικό χρόνο από αυτόν της στείρωσης, ενώ θα τηρούνται, υποχρεωτικά, καρτέλα καταγραφής του ζώου, ημερολόγιο εργασιών, είδος περίθαλψης κλπ που θα υπογράφονται από τον ανάδοχο επαγγελματία. Αξίζει να αναφερθεί πως στο πλαίσιο της ίδιας δημοτικής πρωτοβουλίας, προβλέπεται η προμήθεια τροφής για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων.
Αναφορικά με την αναγκαιότητα των παραπάνω υπηρεσιών ο Δήμαρχος Αλοννήσου δήλωσε: «Οι συστηματικές δράσεις για τα αδέσποτα ζώα που αναλαμβάνει η δημοτική αρχή για τρίτη συνεχή χρονιά αποδεικνύουν πως και το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί για το Δήμο προτεραιότητα που δεν έχει ημερομηνία λήξης. Στο σχεδιασμό ενεργειών αυτής της κατηγορίας θα έπεται συνέχεια, καθώς η φροντίδα του θέματος των αδέσποτων ζώων αναβαθμίζει σημαντικά τις περιβαλλοντικές συνθήκες και το βιοτικό μας επίπεδο, πράγμα που οι κάτοικοι και οι τουρίστες της Αλοννήσου βιώνουν και απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση. Στο ζήτημα αυτό, λοιπόν, δεν χωρούν ούτε ημίμετρα, ούτε περιστασιακές λύσεις».