Ο στρατηγικός σχεδιασμός, οι μελλοντικές δράσεις και τα διαθέσιμα σύγχρονα εργαλεία ανακύκλωσης αποτέλεσαν το αντικείμενο ημερίδας για την ανακύκλωση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2016 στην Παροικιά της Πάρου, στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2016 ως Έτος Ανακύκλωσης για τον Δήμο Πάρου. Διοργανωτές της επιτυχημένης ημερίδας ήταν ο Δήμος Πάρου και ο ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ.ΠΑ και τελούσε υπό την αιγίδα του Ε.Ο.ΑΝ και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Οι ομιλητές, όντας γνώστες ή και εκπρόσωποι όλων των συστημάτων ανακύκλωσης, τόνισαν τη σημαντική πρόοδο στον τομέα της ανακύκλωσης και δεσμεύτηκαν ότι θα επεκτείνουν την κοινωνική προσφορά τους και ιδιαίτερα στον τομέα ευαισθητοποίησης των μαθητών.
Ο Δήμαρχος Αλοννήσου, κ. Πέτρος Βαφίνης που συμμετείχε στην επίκαιρη ημερίδα ως ομιλητής, επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Η εποχή μας ταλανίζεται ανάμεσα στη χρήση και την κατάχρηση. Η οπισθοδρόμηση όμως δεν αποτελεί τη λύση για την αντιμετώπιση της κατάχρησης. Η έλλειψη δεν μπορεί να είναι το αντίδοτο της υπερκατανάλωσης. Οι χιτώνες δεν θα μας σώσουν από τους παγετώνες.
Χρειαζόμαστε τον πολιτισμό. Χρειαζόμαστε την τεχνολογία. Χρειαζόμαστε τη βελτίωση των συνθηκών ζωής μας. Χρειαζόμαστε όμως όσα εμείς επινοήσαμε για να καλυτερέψουμε τη διαβίωσή μας να τα κάνουμε συμμάχους και όχι αντιπάλους μας. Να λειτουργούν προς όφελός μας και όχι σε βάρος μας.
Πώς θα τα πετύχουμε; Σίγουρα όχι εμποδίζοντας την εξέλιξη. Αλλά με σωστή ενημέρωση. Με εδραίωση της υπευθυνότητας απέναντι στη φύση που μας υπηρετεί και την υπηρετούμε . Με σεβασμό σε όσα αγαθά απολαμβάνουμε από τον αέρα, το έδαφος και τη θάλασσα είτε αυτά μας τρέφουν είτε διασφαλίζουν την οικολογική ισορροπία.
Με λίγα λόγια, όσο γρήγορα τρέχει η εξέλιξη της τεχνολογίας τόσο πρέπει να αναπτύσσεται και η ανάγκη της αρμονίας ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο. Αυτό είναι και το βασικό ζητούμενο της σημερινής μας συνάντησης. Να αναδείξουμε το πρόβλημα. Να διεγείρουμε ευαισθησίες. Να αναζητήσουμε λύσεις.
Εμείς στην Αλόννησο έχουμε ήδη κάνει την αρχή προς αυτή την κατεύθυνση. Ίσως επειδή είμαστε ένας τόπος όπου ο άνθρωπος συμβιώνει αρμονικά με όλα όσα ζωντανά και μη έχει δώσει απλόχερα η φύση. Ήδη, από το 2012, καθιερώσαμε την ανακύκλωση σε χαρτί ,γυαλί αλουμίνιο, πλαστικό λαμπτήρες ,λάδια μαγειρικής ,λάδια μηχανών , ηλεκτρικές συσκευές, ελαστικά , παλιά αυτοκίνητα ,παλιοσίδερα και μπαταρίες. Και βέβαια είμασταν πρωτοπόροι στη κατάργηση της πλαστικής σακούλας που τόσο πολύ βλάπτει τη θάλασσα αλλά και τη γή.
Χαιρόμαστε που βρήκαμε μιμητές σε αυτή μας την προσπάθεια. Και χαιρόμαστε κάθε φορά που βρισκόμαστε ανάμεσα σε συνοδοιπόρους για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως σήμερα εδώ στην όμορφη Πάρο που μας φιλοξενεί και την ευχαριστούμε. Γιατί και η Πάρος, όπως και η Αλόννησος έχουν το χρέος, εκτός από τους κατοίκους τους να φροντίσουν και την υγεία των επισκεπτών τους. Αυτό άλλωστε πουλάμε στους τουρίστες που μας επιλέγουν για τις διακοπές τους. Φύση και Πολιτισμό. Η φύση είναι δεδομένη. Τον πολιτισμό οφείλουμε να τον επιδείξουμε, όχι μόνο με την ιστορία και τα μνημεία μας, αλλά και με την περιβαλλοντική κυρίως ευαισθησία μας. Μόνο έτσι θα δείξουμε ότι προερχόμαστε από γενιές που μετέδωσαν τη γνώση. Μόνο έτσι θα διασώσουμε όσα κληρονομήσαμε και από τα οποία, άλλωστε, σήμερα αποζούμε.»