Βρετανικό National Geographic Traveller: Η Αλόννησος μόνο από Ελλάδα, στους καλύτερους αειφόρους προορισμούς του κόσμου!

Αφαίρεση όρου: National Geographic Traveller Αλόννησος National Geographic Traveller Αλόννησος

Παγκόσμια αναγνώριση για την Αλόννησο και όλη την Ελλάδα αποτελεί η ένταξη του εξωτικού παραδείσου των Σποράδων στη λίστα με τους καλύτερους προορισμούς του κόσμου σε επίπεδο αειφορίας, σύμφωνα με το Βρετανικό κορυφαίο περιοδικό για τη φυσιολατρία και το ποιοτικό ταξίδι, National Geographic Traveller της Μεγάλης Βρετανίας! Η πολύ-αναμενόμενη λίστα https://www.nationalgeographic.co.uk/travel/2020/11/best-of-the-world-2021-sustainability που εκδίδει κάθε χρόνο ο εμβληματικός όμιλος ενημέρωσης National Geographic καταρτίζεται μετά από συνεκτίμηση πλήθους παραμέτρων και διαμορφώνεται με τα πλέον αυστηρά κριτήρια σε επίπεδο αειφορίας για την αξιολόγηση και ανάδειξη προορισμών, φιλικών στο περιβάλλον. Η Αλόννησος διακρίνεται στην έκτη θέση ανάμεσα στους προορισμούς από όλη την υφήλιο που υπερέχουν στο πεδίο αυτό για το 2021 και εύλογα εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα, καθώς δεν περιλαμβάνεται άλλος Ελληνικός προορισμός στη φετινή κατάταξη. Συνολικά, η λίστα περιλαμβάνει την Κοπεγχάγη, την Κόστα Ρίκα, το Ελσίνκι, το Ντένβερ, τη Νέα Καληδονία, την Αλόννησο, το Γκαμπόν και το Φρέιμπουργκ.

Εντύπωση προκαλεί η τεκμηρίωση των συντακτών του περιοδικού για την επιλογή της Αλοννήσου. Πιο συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν τον ρόλο του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Β. Σποράδων ως το θεμέλιο για την αειφορία του προορισμού που συσχετίζεται μάλιστα στενά με μοναδικά ιστορικά ευρήματα, όπως το ναυάγιο της Περιστέρας. Αναλυτικά και σύμφωνα με την περιγραφή της συντακτικής ομάδας, «το άνοιγμα του πρώτου υποβρυχίου μουσείου της Ελλάδας στο ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για όλους τους αυτοδύτες και δικαίως αποκαλείται και «Παρθενώνας των Ναυαγίων. Έχει ειδική σημασία το γεγονός πως το ναυάγιο της Περιστέρας βρίσκεται υποθαλάσσια του εντυπωσιακού φυσικού Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων. Το πάρκο που ιδρύθηκε το 1992, διασφαλίζει ένα προστατευμένο και αλώβητο περιβάλλον για ένα εντυπωσιακό οικοσύστημα, που μεταξύ άλλων φιλοξενεί και τη μεσογειακή φώκια Μονάχους – Μονάχους! Η πολυετής λειτουργία του Πάρκου ελαχιστοποίησε την ανθρώπινη παρέμβαση, προστάτευε τον φυσικό πλούτο της περιοχής και εν τέλει βοήθησε καταλυτικά στη διαφύλαξη υποβρύχιων μοναδικών αρχαιολογικών μνημείων όπως το ναυάγιο της Περιστέρας. Το ναυάγιο που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, σχετίζεται με ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό, που βυθίστηκε στον 5ο αιώνα πΧ. και ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού. Η πρόσβαση στον κόσμο του βυθού, όμως, δεν αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες, οι οποίοι τη δυνατότητα να απολαύσουν το θέαμα του ναυαγίου με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας στο Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στην Αλόννησο!».
Σημειώνεται πως η λειτουργία του πρώτου υποβρυχίου μουσείου της χώρας στην Αλόννησο, είναι αποτέλεσμα μίας κοινής προσπάθειας και συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλοννήσου. «Η μοναδική αυτή διεθνής διάκριση δικαιώνει τις προσπάθειες και του Δήμου Αλόννησου που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διάδοση της είδησης σε παγκόσμια κλίμακα για τη λειτουργία του πρώτου υποβρυχίου μουσείου της Ελλάδας στην περιοχή μας, η οποία κρύβει πολλούς ανεκτίμητους φυσικούς και ιστορικούς θησαυρούς!» δήλωσε σχετικά με την σπουδαία διάκριση ο Δήμαρχος Αλοννήσου, κ. Πέτρος Βαφίνης. Η διάκριση αυτή για την Αλόννησο και όλη την Ελλάδα αναμένεται να «ταξιδέψει» σε όλο τον κόσμο και να γίνει γνωστή σε εκατομμύρια αποδέκτες και επιλεκτικούς ταξιδιώτες που διαθέτουν ειδικά ενδιαφέροντα, οικολογική ευαισθησία και προτίμηση σε θεματικές μορφές διακοπών, όπως ο ταχέως ανερχόμενος καταδυτικός τουρισμός!